DICTIONAR TERMOPAN

Termeni tehnici din domeniuSTICLA REFLECTORIZANTA – Sticla float acoperita de o pelicula metalica cu calitati reflectorizante a radiatiei vizibile si/sau a radiatiei infrarosii. Sticla reflectorizanta limiteaza cantitatea de energie solara intrata in interiorul incaperii si creeaza un efect de oglindire.

STICLA FLOAT – Sticla transparenta, perfect plana, obtinuta prin procedeul float (la 2000 grade Celsius sticla topita curge pe o baie de cositor).

PVC – Policlorura de vinil. Materialul din care sunt realizate profilele din PVC. In functie de aditivii cu care se amesteca pulberea de PVC se obtin variante cu diverse proprietati.

MULTICAMERAL – Constructia alveolara interioara a profilelor din PVC pentru a asigura termo- si fonoizolare. Sistemele actuale de profile au minim 3 camere. Prima camera, exterioara, are rol de izolare si dirijare a apei rezultate din condens sau care a patruns datorita neetanseitatii primei garnituri. A doua camera, cea mai mare, permite introducerea armaturii de otel necesara pentru rigidizarea profilului, iar a treia camera are rol de izolare. Un numar mai mare de camere (alveole) inseamna un coeficient U superior, dar marirea numarului de camere permite introducerea unui otel de ranforsare mai redus (subdimensionat) si astfel sa reduca considerabil stabilitatea profilului si a tamplariei.

GEAM TERMOIZOLANT – Ansamblu de doua sau mai multe foi de sticla separate printr-un spatiu umplut cu aer sau un gaz inert si inchis ermetic. Foile de sticla sunt separate printr-o bagheta metalica umpluta cu silicagel. Grosimea foilor de sticla este variabila (de regula intre 4-6 mm), ca si distanta dintre ele (12-20 mm), eficacitatea geamului crescand direct proportional cu acestea.

FERONERIE
– Ansamblu de elemente metalice fixate pe cercevea si toc cu rol de a asigura inchiderea si deschiderea elementului de tamplarie. Este formata din maner, cremon, balamale, coltare, prelungitoare, blocaje, foarfeci, blocatori, etc. si prin combinarea acestora se realizeaza deschideri batanate, oscilobatante, oscilante, etc. Numarul punctelor de inchidere contribuie in mod direct la calitatea inchiderii tamplariei, iar tipul punctelor de inchidere determina gradul de siguranta a tamplariei. S-a constatat ca, pentru o inchidere etansa distanta minima necesara intre punctele de inchidere este de 700 mm. Punctele de inchidere sunt cu „bumbi”, bolturi in cazul inchiderii normale sau cu cap ciuperca in cazul feroneriei antiefractie.

DIMENSIUNE DE GOL – Dimensiunile spatiului (golului) lasat in zidul unei constructii pentru tamplarie. Fata de dimensiunile acestui spatiu timplaria va fi mai mica cu cel putin 10 mm pe fiecare latura.

CREMON – Dispozitiv metalic folosit pentru inchiderea unei ferestre sau a unei usi, construit din doua vergele dispuse in prelungire si actionate cu ajutorul unui maner. Din fr. cremone. Cremonul poate fi cu pozitia minerului fixa sau variabila (inainte de montare). Cremonul cu pozitia manerului fixa

CERCEVEA
– Cadru in care este fixat geamul la o fereastra sau la o usa in care sunt montate geamurile.

BLOCATORI – Piese de blocare care se monteaza pe toc, montant fix si montant mobil prin care se asigura inchiderea canatului mobil.

BAGHETA – Profil de dimensiuni mai reduse utilizat la fixarea geamului/panoului in cadru.

STICLA Low-E – Sticla cu emisivitate redusa. Este o sticla clara, transparenta pe care se aplica o pelicula de grosime microscopica dintr-un oxid de metal. Acest film permite trecerea luminii dar blocheaza evacuarea caldurii prin sticla, reducand astfel pierderea de caldura. De asemenea sticla low-E reduce radiatiile ultraviolete protejand in acest fel obiectele dintr-o incapere contra decolorarii.

SILICAGEL
– Material granular cu porozitate mare obtinut prin deshidratare in conditii speciale a gelului de bioxid de siliciu, folosit in tehnica, ca absorbant si ca purtator de catalizatori; gel de silice. Din fr. silicagel. Este utilizat pentru absorbtia umiditatii dintre folile de sticla ale unui geam termoizolant.

PROFIL – Nume generic pentru bara de toc, cercevea, montant, etc. care alcatuiesc o tamplarie. Profilele pot fi extrudate din PVC sau aluminiu si se diferentiaza prin forma lor specifica, numarul si configuratia camerelor din corpul profilului si prin pozitionarea garniturilor de etansare. Profilele din aluminiu se impart in doua mari categorii: cu bariera termica, recomandate pentru exterior si fara bariera termica, recomandate mai mult pentru compartimentari interioare deoarece prezinta un risc mai mare de aparitie a condensului.

PICURATOR – Element suplimentar applicat in partea inferioara a ramelor de canat cu scopul de a feri partea inferioara de etansare a ferestrei/usii de suprasolicitarea din intemperii.

LEMN STRATIFICAT – Lamele din lemn care formeaza prin lipire cu adezivi speciali elemente supuse, in general, la eforturi de incovoiere. Suportarea unor eforturi de compresiune excentrica nu este exclusa.

GLAF – Element de constructie folosit la captusirea partii inferioare a golului unei ferestre. Din bg. glah. Se monteaza la baza unei ferestre, cu rol de protectie a zidului, de izolare si decorativ. Glaful nu trebuie sa acopere caloriferul de sub fereastra deoarece impiedica circulatia aerului cald favorizand astfel apariatia condesului.

EXTRUDARE – Procedeu de prelucrare a materialelor (metale, mase plastice) prin deformare plastica, constand in trecerea fortata a materialului, supus unei forte de compresiune, printr-o matrita de forma adecvata; extruziune.

CANAT – Fiecare dintre partile mobile din care este alcatuita o usa, o poarta, o fereastra etc. Din tc. kanat. Tamplaria se poate impartii in doua sau mai multe canate cu ajutorul montantilor si a traverselor. Primul criteriu de stabilire a modului de impartire este de ordin estetic sau practic, in functie de aspectul si functionalitatea dorita de catre client. Exista insa reguli stabilite de catre producatorii de profile si de feronerie in privinta marimii maxime a tamplariei in general si a canatelor mobile in special, care daca nu sunt respectate conduc la deterioarea tamplariei.

BALAMA – Dispozitiv metalic format din doua piese articulate pe un ax, dintre care cel putin una se invarteste dupa montare in jurul axului, spre a permite unei usi, unei ferestre, sa se inchida si sa se deschida prin rotire partiala.

ARGON – Gaz inert, incolor, inodor si nontoxic, utilizat la inlocuirea aerului intre foile de geam pentru a mari performanta geamului termoizolator